Project Description

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Το νέο ξενοδοχείο Ibis Styles Athens Routes της γνωστής γαλλικής αλυσίδας ACCOR στεγάζεται σε ένα βιοκλιματικό κτίριο 5.800 τ.μ., 6 ορόφων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το 4άστερο ξενοδοχείο, εκτός των 89 μοντέρνων δωματίων, διαθέτει συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο, υπόγειο parking και roof top bar με θέα προς την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τον Αργοσαρωνικό. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κερδίζουν τις εντυπώσεις, έχοντας σχεδιαστεί με τη σύγχρονη προσέγγιση στους τομείς της ενεργειακής διαχείρισης και των συνθηκών άνεσης υψηλού επιπέδου για τους πελάτες.

Η πρόκληση ήταν η προμήθεια ενός συστήματος BMS, το οποίο θα αναλάμβανε την συνολική διαχείριση και ενοποίηση των συστημάτων (Fire, VRV, κ.τ.λ.), που σε ένα τόσο σύγχρονο κτίριο είναι πολλά και απαιτητικά. Παράλληλα το BMS έπρεπε να αναλάβει την λειτουργία των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου και να την φέρει εις πέρας με τον πλέον ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, όπως προστάζει η ανάγκη της εποχής για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ΛΥΣΗ

Το σύστημα που επιλέχθηκε για να αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο είναι το HONEYWELL ARENA EAGLEHAWK INTEGRATED SYSTEM, το οποίο κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Γερμανία και στηρίζει τη λειτουργία του στο τελευταίας τεχνολογίας πρωτόκολλο κτιριακού αυτοματισμού BacNet.

Το ARENA είναι ένα υπερσύγχρονο λογισμικό SCADA, το οποίο βασίζεται στο Niagara Framework, που έρχεται να αντικαταστήσει τη χρήση SQL βάσης δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης είναι web based εφαρμογή, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο πολύ εύκολα μέσω δικτύου ή ακόμα και μέσω smartphone συσκευής. Βασικό χαρακτηριστικό-πλεονέκτημά του, είναι η δυνατότητα διασύνδεσης (integration) μεγάλου αριθμού ανοιχτών πρωτοκόλλων όπως Modbus, LON, M-bus, KNX, κ.α., αλλά και πολλών κλειστών (proprietary) μέσω της συνεργασίας της Niagara με πολλούς 3rd party κατασκευαστές (DAIKIN, Carrier, Notifier, Mitsubuishi, κ.α.). Το λογισμικό έρχεται να συμπληρώσει η νέα πλατφόρμα Energy Analytics, η οποία λαμβάνει δεδομένα απ’ ευθείας από το ARENA και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανάλυσης της ενέργειας μέσω KPI’s και Normalaization, καθώς και του Reporting.

Ο EAGLEHAWK είναι ο τελευταίας γενιάς ελεγκτής της Honeywell, ο οποίος μέσω του πανίσχυρου επεξεργαστή του, έχει δυναμικότητα διαχείρισης 600 Software η Hardware σημάτων. Μπορεί να διαβάσει, αλλά και να διαχειριστεί άμεσα και χωρίς τη χρήση ενδιάμεσων κρίκων (gateways), όλα τα γνωστά ανοιχτά πρωτόκολλα κτιριακού αυτοματισμού, προσφέροντας μεγάλη ευστάθεια αλλά και ταχύτητα στην επικοινωνία. Ο EAGLEHAWK είναι ελεύθερα προγραμματίσιμος, ενώ μέσω καρτών επέκτασης (CLIOP) μπορεί να επεκταθεί ελευθέρα ως προς τα φυσικά ΙΟ σήματα και έχει την δυνατότητα να διαβάσει οποιοδήποτε αισθητήριο της αγοράς. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με το κεντρικό λογισμικό, συνεχίζει να λειτουργεί και να στέλνει ενημερώσεις μέσω email, χωρίς κανένα πρόβλημα (stand alone) και είναι προσβάσιμος μέσω του ενσωματωμένου web server.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου με δυνατότητα διαχείρισης και εποπτείας του συνόλου των εγκαταστάσεων από ένα μόνο σημείο, ελαχιστοποιώντας τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κτιρίου. Ταυτόχρονα, μέσω της διαχείρισης των VRV και του συνόλου του κλιματισμού (ΚΚΜ, Heat Pump, Boilers), επιτυγχάνονται οι βέλτιστες συνθήκες άνεσης στους ποικίλους χώρους, σε συνδυασμό με τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και τις βέλτιστες συνθήκες άνεσης. Παράλληλα μέσω της ενοποίησης των συστημάτων είναι δυνατή η μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Τέλος, με τη βοήθεια του ενεργειακού λογισμικού, γίνεται έλεγχος ανεπιθύμητων καταναλώσεων καθώς και εξαγωγή συμπερασμάτων για την βελτιστοποίηση της συνολικής λειτουργίας του κτιρίου.

Πυρανίχνευση – Κατασβέσεις: Παράλληλα, η εταιρεία μας ανέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης του οίκου Advanced UK, με πάνω από 300 περιφερειακά υλικά (ανιχνευτές, μπουτόν κ.α.), κατασβέσεις στους Η/Μ χώρους και σύστημα ανίχνευσης CO του οίκου ADOS GmbH.